Det här med hormoner

Jag har varit lite låg ett tag och har bestämt mig för att berätta varför i bloggen även om jag brukar dra gränsen mellan personlig och privat så behöver jag denna gången ventilera mig lite. Eller kanske egentligen mest få skriva ner. Sedan ett år tillbaka har jag hamnat i klimakteriet, en sak man enklast diskuterar med sin mamma för det är ju henne man oftast är mest lik. Eller en moster eller en syster. Nu har jag ju varken någon mamma, moster eller syster vilket jag saknar. Att jag saknar min mamma något otroligt är ju naturligt, kanske inte lika naturligt att sakna någon som aldrig har funnits. Jag har ju andra familjemedlemmar som står mig väldigt nära så missförstå mig inte.

I alla fall så har jag alltså kommit till klimakteriet, i tidigaste laget kan tyckas då jag precis fyllt 46 när det började och det tog ett tag innan jag förstod. Först trodde jag att jag hade feber då jag frös och svettades om vartannat. Fick problem med sömnen, när sedan vallningarna kom och mensen uteblev förstod jag ju vad det handlade om. Ämnesomsättningen sänktes också direkt och jag la på mig ett kilo i vikt när jag skulle haft mens. Det är inte varje månad jag har det så här, det har kommit var tredje månad sedan ett år tillbaka. De andra månaderna har jag värre mens än någonsin. Mensvärk och störtblödningar. Jag är ju inte unik på något sätt, halva jordens befolkning, dvs kvinnorna har det så här. Ibland känns det orättvist hur mycket vi ska behöva dras med jämfört med männen men det hjälper ju inte att tycka synd om sig själv. I alla fall så denna månaden har jag förutom vallningarna även pms liknande symtom. Jag känner mig låg, ledsen och stressad utan att egentligen vara det. Detta är ju min bästa tid på året innan jul och jag vill bara njuta av den istället känner jag mig ledsen utan att vara ledsen över något. Dessa hormoner. I helgen var jag på födelsedagskalas hos en vän hemma hos hennes mamma, då fick jag själv en fin present. Nämligen presentkort på en hormonkurs. Jag tror ju på ödet, livets mening eller kalla det vad man vill men det var nog inte en slump att jag fick detta just nu. Jag ser fram mot att få prata mer om detta ämne med andra kvinnor när jag nu inte har några kvinnliga släktingar. Jo, jag har ju mina döttrar och en mormor på 94 år men mormor har nog av sin egen hälsa. Jag är ledig från jobbet idag och har så mycket jag vill göra men behövde nog få ut mig detta för att sedan hitta motivationen att göra de saker som jag längtat hela hösten efter att få pyssla med. Julpynta till mina minisar, det var ju därför jag skaffade mitt lilla hus för att få julpynta sedan blev jag sugen på att sätta igång redan i somras. Göra klart mina julkort, jag har ju pysslat med dem hela året så inte ska de bli liggandes här hemma för att jag känner mig låg p.g.a. hormoner.

Ett annat problem har blivit sömnen,  de månader som jag har vallningarna har jag även svårt att sova.  Både att somna,  jag vaknar flera gånger på natten och väldigt tidigt på morgonen.

Nu när jag fått ur mig mina tankar, nu ska jag ägna dagen åt saker jag har skjutit på och inte orkat göra trots att det är sådant jag gillar:

att göra klart ett gäng Jul ATC
packa mina julkort i kuverten
julpynta till mina minisar
göra klart ett gäng julklappar som ska skickas med posten, det är egentligen bara kvar att packa, väga och posta

En tanke på “Det här med hormoner

  1. Hej! Har varit så trött ett tag att jag inte orkat läsa/kommentera så mycket bloggar, men jag trodde att jag hade läst alla dina inlägg. Det här hade jag missat!
    Jag förstår att saknaden efter en mamma blir extra stor emellanåt. Min mamma är 80, det känns viktigt att fråga om allt möjligt medan hon fortfarande kan svara. Men klimakteriet har jag inte tänkt på att fråga henne om!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s